Vackra färger och material hos Ulf i textilverkstaden

16 februari, 2023 av Elin

Här är mysfaktorn hög och det känns varmt och ombonat. Varma färger som man blir glad av. I verkstaden tillverkas det mycket fint och olika projekt är i full gång.

 

 

Idag är vävmästaren Ulf på plats. Han förbereder inför sin mattvävning. Ulf är ett proffs på att väva fantastiska mattor och gjort det i många år. Han har vävt hela sitt liv och det märks när man ser honom arbeta. “Jag har vävt flera 100 mattor” berättar Ulf.

 

Att väva en matta kräver tid, kärlek och arbete i flera steg. Ulf producerar i en rasande fart efter alla år av träning.

 

Tyget som mattorna vävs av lämnas in från andra vävsalar eller från boenden som inte har användning för tyget längre. Ingenting köps in utan här arbetas det med återbruk i så stor utsträckning som möjligt. Efter att tyget levererats behöver det klippas i remsor för att sedan nystas ihop till bollar. Det krävs 10-15 nystan till en trasmatta och allting görs för hand.

 

Därefter är det dags att slå sig ner i vävstolen. “Jag väver regnbågsliknande trasmattor manuellt i min vävstol.” Sista steget blir att klippa och knyta mattfrans.

 

Ulf tycker att varje del av processen är precis lika rolig. Han beskriver vikten av att inte ha bråttom då det finns risk att man slarvar, man måste ta det lugnt när man väver trasmattor.

 

 

Ingen matta är den andra lik

Det finns en tanke bakom varje matta och fantastiska mönster i olika färger visar sig under arbetets gång. “Jag gillar att väva mattor med ljusa, glada färger” berättar Ulf. Han har alltid en plan för hur mattan ska se ut även om det kan komma att ändras något under arbetets gång.

 

Ulf är kreativ på många sätt och när han inte är upptagen med att väva mattor så målar han tavlor med akvarellkritor med fina detaljer. En tavla hänger nu på Saltå-området som köptes in under en av Ulfs utställningar. Den har gjort många människor glada.

 

 

“Här är det lugn och ro och inget stök”

Ulf trivs i textilen och trots att han nyligen varit på Gratifikationsfest i Göteborg och tagit emot en klocka som tack för trogen tjänst ett helt arbetsliv, har han bestämt sig för att stanna kvar på Daglig verksamhet några år till. “Här är det lugnt och fredligt, stillsamt och inga bråkstakar” säger Ulf som en förklaring till varför han trivs så bra.

 

Ulf som person uppskattar ordning och reda och att göra fint för andra. Detta gäller även på Saltå-området. Här kan du se Ulf hålla ordning på olika håll på området, när han inte är inne i textilen och väver.

 

 

“Mattorna säljer som smör i solsken”

Camilla som har hand om butiken Saltå By Torget berättar att Ulfs mattor säljer som smör i butiken och är väldigt uppskattade. “En bästsäljare”. Vi hoppas att Ulf vill väva mattor hos oss på Saltå i många år framöver:)

 


Läs mer om Daglig Verksamhet

Läs mer om Textilverkstaden som är en del av Daglig verksamhet