Möt mästarna på Saltå By

1 april, 2019 av Kajsa

Vaktmästare

Det är Lasse och Marcus som ser till att allt fungerar på Saltå By. Allt från renoveringar och vedutkörning till samtal och samarbete med eleverna ryms under dagarna för våra fantastiska vaktmästare.Saltå Bys verksamhet spänner över många olika områden. Gymnasiesärskola, den dagliga verksamheten, elevboende, korttidsboende och äldreboende. Allt detta ryms i lokaler och byggnader som på bästa sätt tas om hand av Saltå Bys egna vaktmästare – Lasse Ahlbom och Marcus Lundstedt.

— Vi är här för att allt ska fungera, vara helt och se snyggt ut, säger Lasse.

Vaktmästare

Saltå Bys vaktmästare Marcus Lundstedt och Lasse Ahlbom

24 fastigheter, som ryms i det som mest kan liknas vid ett eget litet samhälle, kräver sitt underhåll. Felanmälningar, trasiga kylskåp, kontroll av värmeanläggningen, organisering och utkörning av ved från dagliga verksamheten, trädgårdsskötsel, trädbeskärning, målning och diverse renoveringar. Det är bara några av uppgifterna som upptar Marcus och Lasses arbetsdagar.

— Det årliga underhållet är det vi sysslar med. Och med så många fastigheter och boenden händer det självklart att saker går sönder. Då är vi på plats, berättar Lasse som arbetat som vaktmästare på Saltå i drygt 20 år.

Vaktmästare

— Och sysslorna ändras ju efter säsong, precis som på en gård. Det är mycket snöplogning och sandning på vintern och under hösten kör vi ut all ved som kapas och klyvs här, fyller Marcus i.

Både Lasse och Marcus trivs väldigt bra på Saltå By. Och med fem minuter till jobbet för de båda blir jourjobbet enklare.

— Eftersom det är en dygnet-runt-verksamhet behöver även vi vara tillgängliga. Saker går ju sönder även på natten, säger Marcus.

Vaktmästarna är en stor del av vardagen på Saltå By. Inte sällan samarbetar de med eleverna på gymnasiesärskolan och arbetstagarna inom dagliga verksamheten.

— Skolans elever hjälper till med grönytorna här på Saltå By. Och tillsammans ser vi till att källsorteringen hamnar där den ska, säger Lasse.

— Ja, det är många uppgifter för eleverna i de olika gymnasieprogrammen som går in i vårt arbete som vaktmästare. De tar del av arbetet och är med och hjälper till där de behövs, berättar Marcus.

Åsnor på Saltå by Vaktmästare

De båda vaktmästarna är eniga om att det alltid finns något att göra på Saltå By.

— Vi har väldigt varierade dagar då vi jobbar med så många olika områden. Det blir aldrig tråkigt på Saltå By! avslutar Marcus.

Kategorier

Daglig verksamhet,Gymnasiesärskola,Saltå By