Vi hälsar på hos Satya som gör APL på Skäve kafé

18 oktober, 2022 av Elin

Saltå Bys anpassade gymnasieskola får eleverna i årskurs tre och fyra ge sig ut på APL (arbetsplatsförlagt lärande). Vi har träffat Satya (som gör sin APL på Skäve kafé), Susanne (handledare Skäve kafé), Emanuela och Irma (anställda Skäve kafé) och Helena (ansvarig för APL på Saltåskolan).

 

 

På Skäve kafé är lunchen i full gång. Satya fyller på lunchbuffén och gör fint ute i matsalen. Salladsskålar behöver fyllas på, tallrikar behöver plockas ut och gäster vill få hjälp i kassan.

 

 

Satya är 19 år gammal och går fjärde och sista året på Saltåskolan på programmet för estetiska verksamheter. På fritiden gillar Satya att vara med sina vänner och hon älskar Gröna Lund. Hon har hunnit med att vara där fyra gånger i år men längtar redan efter nästa tillfälle. Hon hoppas få gå dit under halloween och då är det spökhusen som lockar.

 

 

Susanne ansvarar för praktikanter och vägleder Satya i hennes arbete. Hon tycker det är kul att se Satya prova nya saker och hitta de arbetsuppgifter hon gillar och är duktig på. Hittills har Satya fått prova på bakning, prissättning, packa upp varor, plocka i ordning i matsalen och organisera disken.

“Vi vill att Satya ska få testa på olika arbetsuppgifter, idag blev det bland annat disken och hon var grymt bra på att organisera den.”

Susanne (handledare)

 

 

Rutiner i köket

Satya berättar om rutinerna i köket. Det första man gör är att hitta ett förkläde och kläder som passar. Vi tvättar händerna noggrant och sätter oss ner med Susanne och de andra för att höra om arbetsdagen.

“Vi börjar alltid med att byta om och tvätta händerna.”

Satya (praktikant)

 

 

“Jag tycker det var kul att prissätta varor i butiken häromdagen” säger Satya som tillsammans med en medarbetare fick packa upp, prissätta och organisera i butiken.

 

Det har också bakats en hel del. På kanelbullens dag blev det bullar som fick “stressjäsa” för att Satya skulle hinna ta med sig hem för att bjuda pappa och syskonen på. Nästa gång får bullarna jäsa i lugn och ro tills dom är helt färdiga tycker Susanne:)

 

Go-fika till Klockargårdens Dagliga verksamhet

“Varje vecka gör vi iordning fika till Klockargårdens Dagliga verksamhet. Då hittar vi på något extra gott i köket.” Idag blir det syltkakor och det är Satya och Irma som bakar.

 


 

Från praktik till arbete

Irma, som idag jobbar på Skäve kafé, kom själv hit som praktikant en gång i tiden. Hon trivdes så bra och ville verkligen komma tillbaka för att arbeta. Skäve kafé, i sin tur, ville gärna ha henne tillbaka.

Det här ledde till en Daglig verksamhet-plats här. Irma berättar hur hon älskar att baka och testa nya saker i köket. Hon brukar skriva listor på vad hon vill laga och sedan experimentera i köket. Här får verkligen fantasin flöda!

 

 

“Viktigt att tänka på när man väljer APL-plats för eleverna är att arbetsplatsen har en förståelse för att våra ungdomar kan behöva stöd på ett annat sätt. Det är viktigt att man ser till det som fungerar bra istället för att fokusera på det som inte alltid går som man tänkt.”

 

“Det är roligt att se hur mycket eleverna växer under sin APL, hur de börjar tro på sig själva när de ser att det klarar av olika arbetsuppgifter.”

Helena (praktiksamordnare Saltå By)

 

“The perfect match”

Helena är ansvarig för APL på Saltåskolan och följer eleverna ute på plats.

 

Hon finns tillgänglig under hela praktiken, även före och efter, för att stötta både eleven och arbetsplatsen på bästa sätt.

 

APL är en viktig del av utbildningen på Saltåskolan. Här får man chans att se vilket arbete som skulle kunna passa eleven efter skolan och i vilken utsträckning eleven kan arbeta. Det handlar inte bara om att se vad som är roligast. Det handlar också om hur man har tålamod med de arbetsuppgifter som man tycker är mindre roliga, för att förstå att de är en del av arbetslivet.

 

Helena har alltid i åtanke vilken kurs eleven läser och hur den ska matcha APL. Satya läser nu kursen service och bemötande där Stefan är ansvarig lärare. Han är den som kommer sätta betyg efter avslutad APL i samråd med handledare på plats.

 

“Vi har uppmärksammat att Satya är väldigt duktig i köket. Hon ser vad som behöver göras och tar initiativ i andra sammanhang. Därför tänkte vi att en plats hos Skäve kafé hade kunnat passa henne bra. Här kan hon få användning av sina kunskaper.”

Helena (praktiksamordnare Saltå By)

 

Helena hade rätt, det visade sig vara en perfekt matchning och alla är så pass nöjda att Satya nu kommer få börja arbeta heldagar. Det ska bli spännande att fortsätta följa äventyret.