Välkommen till köket – låt er väl smaka!

19 september, 2018 av Kajsa


Warning: A non-numeric value encountered in /home/saltaby/public_html/wp-content/plugins/new-royalslider/classes/rsgenerator/NewRoyalSliderGenerator.php on line 339

Snällt för magen och klimatet. Köket och matsalen på Saltå By har en alldeles speciell plats i våra hjärtan.

– Mat är positivt och energigivande. Matsalen blir en plats för återhämtning för både elever boende och personal, säger Jimmy Johansson som sedan 5 år tillbaka är köksmästare i Saltå Bys kök.

– Det är helt klart hjärtat i verksamheten, fortsätter han och visar runt i de ljusa lokalerna med högt i tak och harmoniska färger.

Jimmy Johansson, SaltåBys Kök

Från jord till bord

Jimmy sätter ett stort värde i de lokala leverantörerna. Dessa producerar allt från kött till grönsaker och spannmål. Ett ständigt återkommande tanke- och arbetssätt är att alltid förhålla sig till kretsloppet. Från jord till bord, så nära och snällt producerat som möjligt. Råvaror utan konstigheter och ingredienser med innehållsteckningar man förstår, blir till mat som är snäll för magen.

– Det är vi som är filtret mellan maten och råvarorna. Endast det bästa möjliga kommer över tröskeln till köket. Vi i köket försöker att jobba biodynamiskt, ekologiskt och närproducerat – så långt det bara går, berättar Jimmy Johansson.

– Jag minns en gång när vi köpte in glögg till ett adventsfirande. Innehållsförteckningen bestod av så mycket man inte ens förstod. Det slutade med att vi skickade tillbaka den och gjorde vår egen glögg. Det blev en uppskattad tradition som vi fortsatt med sedan dess. När det är lite kalas har vi helt skippat läsk och tillsatser. Istället gör vi vår egen saft av bär och frukt som finns här.

Välkommen till SaltåBys kök

Grönsaker efter säsong

Området kring Saltå Bys verksamhet är en oas. Och råvaror finns det gott om. Gårdens egna får betar på området och trädgården producerar grönsaker efter säsong. Alltid i samarbete med elever, boende och medarbetare.

– Här följer vi hela kedjan. Det är inte sällan en elev har hjälpt till att så fröet, för att sedan skörda grönsaken och se den bli serverad på buffén.

Välkommen till SaltåBys kök

Varierande rätter

Som övriga verksamheten arbetar köket efter rutiner och återkommande punkter. Köket har varierande rätter som alltid utgår från vad som erbjuds i säsong. Men veckorna följer ett slags schema.

– Alltid pasta på måndag, vegetariskt på tisdag, kött på onsdagen, fisk på torsdag och så soppa med mycket uppskattad sötsak på fredag, berättar Jimmy.

Men vad är det som är mest populärt i matsalen?

– Häromdagen hade vi tacotallrik. Med nötfärs från en bonde tvärsöver åkern, egenodlad gurka, lök, tomat och sallad. Då kan jag säga att det gick åt ganska mycket mat, säger Jimmy och skrattar.

Läs mer om Saltå Bys kök

Kategorier

Saltå By