Nyheter från skolan (juni)

30 juni, 2016 av Gerard

Nu håller vi som bäst på och avslutar läsåret 2015/2016. Det har varit ett intensivt men roligt läsår. I år är det de sista eleverna från ” den gamla gymnasiesärskolans specialutformade program och individuella programmet/yrkesträning” som tar studenten. Tolv elever ska ta steget ut i vuxenlivet, vi önskar dem all lycka och hoppas att de ska minnas tiden på Saltåskolan med glädje. Här syns några av dem på den traditionella trädplanteringsdagen (Vi har en tradition på Saltå: Alla avgående elever planterar ett träd för kommande generationers skolelever).

SONY DSC

Under de senaste åren har vi haft julmarknad med försäljning av elevernas alster.

Pengarna vi fått in skulle vi använda till någon trevligt. Eleverna önskade en utflykt för alla. En sådan aktivitet kräver mycket planering, Mia kom med förslaget, Maggan planerade, bokade buss och köpte mat. Så den 26 maj, med hög risk för regn, åkte vi iväg, söder om Nyköping till Paltorpshage. Vilket perfekt ställe! Så många aktiviteter, det fanns något för alla.

IMG_0204

Eleverna i Jaanas och Ulrikas klasser har haft ett spännande fjärilprojekt så här i slutet av läsåret.

IMG_0272

Så här skriver Johannes Laine:

Vi beställde våra larver från England. De åt malva och efter 10 dagar blev larverna puppor. Efter ytterligare en vecka föddes sammanlagt 10 fjärilar. Vi matade dem med äpplen och sockervatten. Den 7/6 släpptes fjärilarna ut.

Tistelfjärilen är en flyttfjäril. Den kan flyga upp till 100 mil. Tistelfjärilen övervintrar i Sydeuropa. Den kan ses i hela Europa. Tistelfjärilen lever av nektar. Den lever 2-4 veckor och honan lägger cirka 500 ägg på tistlar, nässlor eller malvor.

IMG_0270

Årets skolavslutning var mycket regnig men solen lyste på annat håll, nämligen i stora salen, där eleverna framförde Fantomen på Opera, som avslutningsspel. Det var ett fantastiskt spel! Tack till er alla!

P1050279

Nu önskar jag er ett härligt sommarlov! Skolan börjar igen den 18 augusti kl 08.15-15.30.

Ingalill