Saltå By 80 år!

31 maj, 2022 av Elin

I juni är det dags för jubileum när Saltå By firar 80 år! Under åren har verksamheten gått från liten till stor, men något som inte förändrats är grundtanken och våra värderingar. Nu firar vi!

 

Idén till Saltå By kom från behovet av att barn äldre än skolålder med intellektuella funktionsnedsättningar behövde en plats att utvecklas på. Sedan tidigare fanns Sveriges första läkepedagogiska hem Mikaelgården i trakten, grundad 1935 av Marit Laurin och Lotta och Gustav Ritter. Marit Laurin såg behovet av en verksamhet för äldre barn och sökandet efter en plats började. Saltå Gård några kilometer därifrån blev den perfekta platsen och våren 1942 skrevs köpekontraktet på. I juni samma år anlände de tre första eleverna och Saltå By, då kallad Saltå Arbetsskola, grundades. Tillsammans med Hans Glaser, Viktor Penzias och senare även Lissa Hartmann Glaser, ville Marit Laurin skapa en trygg plats fylld av möjligheter.

 

Som namnet antyder, var idén med Saltå Arbetsskola att erbjuda ungdomar möjlighet att lära sig ett yrke. Att personer med intellektuella funktionsnedsättningar skulle lära sig ett riktigt yrke, var helt revolutionerande tankar på den tiden. Det var fortfarande brukligt att personer med intellektuell funktionsnedsättning betraktades som ”obildbara” och ”gömdes” i olika institutioner.

 

– Sverige såg annorlunda ut på den här tiden. De första åren var det bara pojkar här på Saltå By, som främst lärde sig att arbeta inom jordbruket. Men i takt med att samhället förändrades, förändrades även Saltå By. Än idag finns en hantverksprofil som grundades under den första tiden, berättar Gérard Lartaud, tidigare verksamhetschef och idag ordförande för föreningen Saltå By.

Saltå By blev en unik föregångare i Sverige – en av de allra första verksamheterna som förde fram idén om rätten till arbete för ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Grundtanken och värderingarna som kom att grunda Saltå By är i allra högsta grad levande än idag.

 

– Saltå har vuxit och förändrats, men grundtanken är det vi fortfarande jobbar för. Att alla människor ska ha möjlighet till utveckling. Här fokuserar vi på det människor kan, istället för att fastna i det som inte är möjligt. Starten på Saltå By var svår med knappa förhållanden och det tog många år innan ekonomin fanns. Men det som burit och utvecklat verksamheten genom åren är kreativiteten och de många idéerna, fortsätter Gérard.

 

Ida Löfström, verksamhetschef, håller med Gérard. Att arbetet alltid fokuserar på att hålla fast vid kärnan och fortsätta kunna vara den plats Saltå By vill vara.

– Vi vill vara platsen där du som individ kan utvecklas i din egen takt och på det sätt som du behöver. Jag ser på Saltå By som en trygg och kreativ oas i en pressad och stökig värld. En meningsfull plats där det finns något för alla och utrymmet att få vara den du är., säger Ida.

 

Jubileet firas med gemenskap och med känslan av att äntligen kunna umgås och fira igen.

 

– Jubileumsdagen den 3 juni kommer vi samla alla som bor, arbetar och finns i verksamheten. Efter två långa år av corona tar vi tillbaka festligheterna och gemenskapen. Det är dags att återuppleva kulturen och äntligen vara tillsammans igen, avslutar Ida.