Rasmus golfäventyr i USA

25 september, 2015 av Gerard

Den 21 juli flög 90 stycken aktiva och ledare från Sverige till Los Angeles för att delta i Special Olympics. Närmare 7000 tävlande i 25 idrotter från 177 olika länder fanns på plats och detta var det största evenemanget i Los Angeles sedan OS 1984. En av de svenska deltagarna var Rasmus Bjurling, som tävlar i golf.

Rasmus m polisbevakning

Vid ankomsten till Los Angeles blev den svenska truppen hämtad och kördes direkt ut till Riverside, en stad strax utanför Los Angeles som var utsedd att ta hand om Sverigelaget de första dagarna. I programmet ingick olika aktiviteter som Rodeo med ”cowboymiddag”, besök på en apelsinodling, dövskola samt medverka i en parad genom staden.

Truppen i Riverside-2

Efter dagarna i Riverside flyttade de in i Universitetsområdet i centrala Los Angeles. Kvällen den 25:e juli var det stor invigning på Los Angeles memorial Coliseum med 80 000 åskådare. Alla länders deltagare fick marschera in på stadion under publikens jubel. Den olympiska elden hade transporterats från Grekland över den nordamerikanska kontinenten och tändes under ett stort fyrverkeri. USA:s första dam, Michelle Obama, invigningstalade och flera världsartister som Steve Wonder och Avril Lavigne uppträdde.

Michele Obama-2

Kvällen efter invigningen bjöd Handelskammaren i Los Angeles in alla deltagare med anhöriga till en mingelfest. På plats fanns den svenska ministern för hälsovård, folkhälsa och idrott, Gabriel Wikström, för att välkomna alla. Som hemliga gäster fanns även några av ”Hollywoodfruarna” på plats.

Sedan började tävlingarna i den nästan 40-gradiga värmen. Golflaget fick gå upp kl 05.00 för att hinna äta frukost innan bussen gick ut till Griffith Park, där golfbanan ligger.

Vila i skuggan-2

Säkerhetsarbetet under spelen var hög, vilket även gällde på golfbanan. Där patrullerade ett 20-tal poliser i små golfbilar så att alla skulle känna sig säkra. Skyltar varnade dock om att man skulle akta sig för skallerormar bland träden på sidan av golfbanan. Golfbagarna fick golfarna lämna ifrån sig direkt vid ankomsten till Los Angeles. Detta för att kontrollera att inte för många klubbor eller några otillåtna saker medfördes. Bagarna låstes sedan in i containrar varje natt och vaktades av militärer.

Efter 2 träningsdagar med 18 hål per dag, var det dags att börja tävla under 4 dagar. När sista tävlingsdagen började låg Rasmus på femte plats. Han lyckades dock efter en stark spurt gå förbi och vinna med ett slag tillgodo till tvåan.

Rasmus nöjd medaljör-2

Golflaget efter medaljutdelningen-2

Om man hann och orkade, fanns det möjlighet att på kvällarna genomgå flera olika hälsoundersökningar. Man kontrollerade bland annat syn, hörsel och kroppshållning.

Efter sista tävlingsdagen blev det tid för en dags shopping i Hollywood området. Det blev även en promenad på ”walk of fame”. Det är en gata där många av de stora film och musikstjärnorna har fått en egen stjärna inlagd i trottoaren.

Kvällen avslutades med middag tillsammans med golflaget på en restaurang vid Santa Monica beach. Efter middagen delades ”Oscarsstatyetter” ut till medaljörerna.

Den 2.a augusti avslutades spelen med en nästan lika stor fest på Los Angeles memorial Coliseum, som vid invigningen. Vid 21.00 var spelen officiellt över och vid 02.00 några timmar senare, fick alla deltagare kliva upp för att ta sig till flygplatsen och vidare färd hem.

TV team på golfbanan-2

Både före, under och efter resan har ett filmteam från Nordisk film följt Sverigelaget. De har klippt ihop 6 st avsnitt som visas på TV4 måndagar med början 7 september kl 21.00. Har ni inte hunnit se de första, kan ni se det TV4-play.

Lars Bjurling, pappa till Rasmus