Praktik, gemenskap och engagemang

21 maj, 2019 av Kajsa

Det våras på Saltå By. Eleverna från programmet för fastighet, anläggning och byggnation hjälps åt att ställa ordning området inför utesäsongen. Idag står både trädgårdsmöbler och stenmur på schemat.

Eleverna Kristian, Jakob, Martin, Rasmus och Oliver visar runt i verkstäderna som finns på skolområdet. Tillsammans med läraren Åke Nord har de precis färdigställt servicen av gräsklipparna. Två åkgräsklippare står redo för grässäsongen.

– Det är jättekul att köra. Men den där med spakar är en liten utmaning, säger Rasmus och pekar på parkklipparen i verkstaden.

I en annan verkstad finns mindre verktyg och möjlighet att snickra, renovera och serva. Rasmus visar en mackapär som borstar bort grus från gräsmattorna. Under dagen har de ställt ut trädgårdsmöbler utanför matsalen. Rasmus har ägnat sina torsdagar den här terminen åt att sköta om djur och hjälpa till på gården Hålsnäs på Hölö.

– Det är så roligt. Varje dag börjar med att jag hjälper till att mata djuren. De har både får och hästar på gården.

Byggprojekt med grindar

Åke Nord berättar att eleverna även arbetar med mindre byggprojekt på skolan. Nu har de byggt grindar som ska monteras på Rasmus APL-plats Hålsnäs gård.

– Vi ser till att få in övningar under dagarna som rör utbildningen. Just idag ska vi iväg till boendet Lilla Trosa, som tillhör Saltå By. Där murar vi om en stenmur i trädgården, berättar Åke Nord och hojtar till eleverna att hoppa in i bilen så de kan åka iväg.

När minibussen parkerat framför Lilla Trosa, börjar eleverna genast sätta igång med att jämna till stenblocken som ska muras under veckan. Med skyddsglasögon och liten slägga tar de sig an det tunga arbetet.

– Det är ett sådant engagemang och driv hos de här eleverna. Genom olika APL-platser får eleverna arbeta med uppgifter som är direkt kopplade till utbildningen. Men också öva på det sociala – det här är även ett serviceyrke. Det här programmet brukar generera mest jobb för våra elever, berättar Åke Nord.

Vill jobba i hemkommunen

Programmet för fastighet, anläggning och byggnation passar Rasmus perfekt. I framtiden är drömmen att jobba för hemkommunen i Trosa.

– Jag lär mig mycket här och får samtidigt många vänner. När jag slutar skolan skulle jag gärna jobba inom kommunen. Att få vara ute och jobba med kroppen där jag bor vore riktigt roligt.

Martin står och kikar på sina kompisar när de jämnar till stenarna med slägga. Även Martin trivs bra på utbildningen. Nu går han år 2 och har fått många nya vänner på skolan. Oliver och Rasmus börjar diskutera röjsågskort och Oliver visar sitt kort som innebär att han har behörighet att köra röjsåg själv, utan översyn av lärare eller kollega. Rasmus är sugen på att gå kursen han också, men får vänta till artonårsdagen. De visar slänten nedanför boendet som de på skoltid har röjt fritt från sly under våren.

– Jag trivs så bra så här på landet. Det är lugnt och skönt. Storstan är verkligen inget för mig, säger Rasmus och börjar lägga stenarna på plats till muren.


Läs mer om: Programmet för fastighet, anläggning och byggnation