Nyheter från åsnehagen

29 januari, 2016 av Gerard

Vi som har varit med på Saltå under några decennier minns att ladugården, fram till slutet av 90-talet, framförallt hyste våra mjölkkor. Men när mjölkkornas tid var förbi kändes ladugården lite väl stor för bara våra får och grisar, vi saknade dessutom några större fyrbenta djurvänner. Till slut bestämde vi oss för att inskaffa en åsna, det blev Pinocchio (till vänster på bilden nedan) som kom i september 2002.

Men en åsna är inte glad när den är ensam, så något år senare, i oktober 2003, fick Pinocchio en vän, Bruno (till höger på bilden nedan). Pinocchio och Bruno blev mycket goda vänner och de var snart oskiljaktiga. Eftersom deras hage dessutom ligger alldeles intill promenadvägen som korsar Saltå och som leder från Järna till Ytterjärna, fick de regelbundna besök av förbipasserande. De blev helt enkelt allas favoriter, från småbarnen till äldre pensionärer som råkat ha vägarna förbi.

Bruno och Pinocchio 02

Daglig eri1

Rätt snart blev det en vana att ta en promenad med Bruno och Pinocchio. Varje dag, året om, har medarbetarna och arbetstagarna i den dagliga verksamheten tagit en promenad med våra djurvänner. Renate har satt ihop ett bildspel om dessa promenader, som ni kan se här. Dessutom har åsnorna sedan starten varit med i allt som berör Saltås liv, de har deltagit i arbetet på gården och i festligheter på skolan.

DSCF1451-x

DSCF0090

Till mångas sorg blev Pinocchio allvarligt sjuk i slutet av förra året och han dog under november månad. Pinocchio var gammal och vi visste att någon gång måste åldern ta ut sin rätt, men som det brukar vara med vänner, tycker man alltid att det är för tidigt när det händer. När sorgen hade lagt sig, så förstod vi att Bruna inte kunde lämnas ensam…. Han fick då två nya vänner, två damer, Kaprifol och Lisa (som ni kan se nedan). Kaprifol och Lisa kom i slutet av december. På bilden nedan ser ni Bruno helt till vänster, Kaprifol i mitten och Lisa till höger.

Bruno Caprifol Lisa

Det finns alltså numera tre åsnor i åsnehagen. Bruno har fått livslust tillbaka men självfallet kommer vi aldrig att glömma Pinocchio, Saltås åsnesaga började med honom.

Gérard och Renate

Kategorier

Djuren