Mjölksyrade godsaker som gör gott

7 december, 2018 av Kajsa


Warning: A non-numeric value encountered in /home/saltaby/public_html/wp-content/plugins/new-royalslider/classes/rsgenerator/NewRoyalSliderGenerator.php on line 339

Mjölksyrade grönsaker är i ropet. Överallt syns de syrliga och strimlade grönsakerna som är fulla med nyttigheter. Men man kan säga att Saltå By var tidig på bollen.

David Harrison, som arbetar i den dagliga verksamheten på Saltå By, berättar att de började mjölksyra redan 1996.

— Mjölksyrade grönsaker är bra för kroppen och det är ett utmärkt sätt att ta tillvara på grönsaker.

Mjölksyrning var förr en vanlig konserveringsmetod som fortfarande används i stora delar av världen. Nu har metoden kommit i ropet igen, förmodligen tack vare de hälsosamma fördelarna. Mjölksyrning bevarar C-vitamin och andra näringsämnen i råvaran och den levande bakteriekulturen är bra för kroppen och tarmfloran.

En dag varannan vecka får David Harrison hjälp av arbetstagare inom den dagliga verksamheten. Men hur går det till då? I köket på Saltå By står David och arbetstagaren Anders Hansson och lägger morötter i en skalmaskin.

Saltå By Mjölksyrade grönsaker

— Först tar vi av topparna. Sen skalar vi i en skalmaskin. Morötterna strimlas i den här rivmaskinen, berättar Anders och pekar på köksmaskinerna som står uppradade på bänken.

— Sen saltar vi morötterna och lägger dem i en stor lerkruka. Vi stampar med den här trästampen så att grönsakerna packas och luften försvinner, berättar David.

Anders visar stampen, som arbetstagarna gjort själva i snickeriet på Saltå By.

Saltå By Mjölksyrade grönsaker

— På med locket och sen ska morötterna stå i rumstemperatur i två veckor. Därefter väntar fyra veckor i kylen. Sen är det färdigt att serveras! säger David.

I matsalen på Saltå By njuts det mjölksyrade grönsaker på salladsbuffén varje dag. Det är lättare än många tror att servera mjölksyrade grönsaker till middagen. Köket vakuumförpackar grönsakerna så de håller ännu längre.

— Men om du mjölksyrar hemma i en glasburk kan grönsakerna hålla i ett år i kylen, tipsar David.

De flesta grönsaker kan mjölksyras. Men storfavoriterna på Saltå By är vitkål och morötter. Lite kummin i kålen tillsätts ibland och morötterna får sällskap av purjolök och vitlök. I övrigt är det grönsaken som får stå i centrum.

— Det brukar bli allra godast så, avslutar David.

Kategorier

Saltå By