Krister, vår nye kocklärling

30 september, 2012 av

Det har inte undgått någon på Saltå att Krister numera arbetar i köket. Märkligt kan man tycka eftersom han tog studenten i våras. Annelie, som är föreståndare på Björkängen har träffat Krister för att reda ut begreppen.

Annelie: I juni tog du studenten på Saltåskolan, vad gör du nuförtiden?

Krister: Nu går jag en lärlingsutbildning i köket på Saltå By i ett år. (Lärlingsutbildning är en utbildning som anordnas av Särvux.)

A: Vad får du göra på utbildningen?

K. Jag får lära mig att laga mat och efterrätter, hur man städar ett kök, diska och annat. Det är mycket förberedelser innan lunchen är klar, idag har jag rullat 500 älgkalvköttbullar och gjort en skysås.

A: Hur länge är du i köket på dagarna?

K: Jag börjar klockan 8.00 och slutar 15.00. Det första jag gör när jag kommer är att byta om till arbetskläder och tvätta händerna, jag måste tvätta händerna många gånger per dag.

A: Vad är roligast?

K: Roligast är att göra efterrätt, till exempel vitchokladspannacotta med hallon- och flädersås.

A: Jag har sett att det står en färdig mat tallrik på serveringsdisken, varför står den där?

K: Den står där för att visa vad som bjuds på till lunch idag eftersom det är många av eleverna/arbetstagarna som vill veta hur maten ser ut innan den portioneras ut.

A: Vad ska du göra när du är klar med utbildningen?

K: Då ska jag söka jobb på restaurang.

Enligt kocken Simon visar Krister stort intresse för arbetsuppgifterna i köket och han lär sig väldigt fort nya uppgifter. Och vi som äter på Saltå By kan bara bekräfta att Krister är en mycket duktig kock!