Inspirationsföreläsning med Jonna Bornemark

13 juni, 2023 av Elin

Inspirationsföreläsning med Jonna Bornemark

Jonna Bornemark

 

Fortbildning för medarbetare är viktigt hos oss på Saltå By och något vi lägger stor vikt vid. Vi har dagar tillsammans varje månad där vi får inspiration och delar med oss av kunskap. Christian Texier som ansvarar för fortbildningen planerar och bjuder in föredragshållare med jämna mellanrum.

 

Denna gång lyssnar vi på Jonna Bornemark. En svensk filosof och författare som skrivit flera böcker och just idag pratar Jonna utifrån en bok hon skrivit som heter “Jag är himmel och hav: en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser.

 

Så här säger Dennis, Boendestödjare, Ågärde:

“Jag älskar våra utbildningsdagar. Jag blir uppdaterad om vad som händer i samhället och får ny input. Föreläsningarna är jättebra men själva grejen är också snacket i pauserna när man får andras tankar kring det vi lyssnat på. Helt unikt att vi får detta, helt utan kostnad. Arbetsgivaren Saltå By är helt otrolig. Uppskattar det jättemycket.”

 

När Jonna blev gravid första gången insåg hon att mycket filosofiskt material fattades i ämnet graviditet. Hon började fundera över saker som hon aldrig tidigare funderat över, och såg livet från ett annat perspektiv. Grundläggande frågor som tex “Är jag en person eller två nu?” vibrerade i hennes tankar och ur den kom boken.

 

Saker som tidigare varit självklart rätt eller fel, svart eller vitt började hon ifrågasätta under sin graviditet och hon berörde även frågor kring personer med diagnoser och rättigheten att få vara den man är. Jonna beskrev hur begreppet liv kan ses som en konstant rörelse genom generationer, arter och tiden – livet är inte enbart varje enskild människa.

 

Föreläsning av Jonna Bornemark på en scen.

 

“Jonna lyfter exempel från det vanliga livet och får oss intresserade och känna igen oss i hennes resonemang. Igenkänning om olika saker vaknar man till av.”
Helena, boendestödjare på lilla Trosa.

 

Annelie på Lilla Trosa, kopplar mycket av det Jonna pratar om till arbetet vi gör på Saltå By när det kommer till LSS.

 

“Människor är olika, vi är olika, tänker olika. Det talar vi mycket om men vad innebär det egentligen? Vi säger att vi är olika men vad betyder din olikhet mot min? Förståelsen för den andra människan och mötet med denna. Spännande frågor där vi ofta bara nosar lite på ytan.”

 

Tack Jonna för en inspirerande föreläsningsdag. Vi tar med oss många nya tankar och reflektioner i vårt arbete och är säkra på att de kommer göra avtryck på ett eller annat sätt.