I Saltå bys kök så går allt runt i ett härligt, hållbart kretslopp

15 maj, 2023 av Elin

Från bord till rester, vidare till jord och tillbaka till bord. 

I köket på Saltå By gillar vi inte att slänga mat eller göra negativa avtryck på naturen. Faktum är att vi ständigt jobbar för nya lösningar och sätt att laga så hållbar mat som möjligt.

Nu har vi införskaffat oss en GreenBox som hjälper oss att ta vårt hållbarhetsarbete till nästa nivå. Nu har vi hela kretsloppet här hos oss. Målet är att så lite som möjligt ska behöva gå till spillo.

Med vår GreenBox kan vi ta vara på resterna från köket och återanvända dessa.

Matresterna från köket slängs ner i maskinen som processar maten under natten. Nästa dag får vi ut ett torrt pulver. Det här pulvret kommer Daglig verksamhet och hämtar från köket för att sedan vända ner i vår lövkompost som sedan läggs ut på våra odlingar.

Pulvret gör att våra grödor växer så det knakar och snart kommer Daglig verksamhet och förser oss med nya rotfrukter och grönsaker att tillaga. Så går det runt såhär i ett härligt, hållbart kretslopp. Vi är väldigt stolta över det vi lyckats med hos oss!


Läs mer om köket på Saltå By