Hurra! Påsken är här i år igen!

14 april, 2022 av Elin

I textilverkstaden har påskförberedelserna varit i full gång ett bra tag. Inför påsken är det mycket fint som tillverkas här. Orishan, Sandra och de andra tovar påskägg. Ett jobb som görs i många steg och allt sker här på Saltå By. 

De mesta av ullen kommer från fåren på gården. Renate klipper ullen och tvättar den sedan. Därefter bärs ullen in till Camilla och Carina i textilen där den färgas. Carina och Camilla använder tre olika grundfärger och från dessa får man fram alla möjliga härliga färger. Hela textilverkstaden är full av fantastiska färger så om man behöver piggas upp kan man gå in här en stund.

Efter färgning börjar arbetet med kardning, tesning och tovning. Här får alla hitta sin specialitet och jobba med det som är roligast. Eller så gillar man att göra alla steg. Emilia och Viktor gillar att tesa men Klas föredrar rulltovningen, likaså Orishan. Varje uppgift är lika viktig för slutresultetet. Varje ägg kräver sin egen tid och kärlek.

I år tovas det också mycket påskvippor till riset. Små tovade vippor som fästs i riset med hjälp av ståltråd får agera påskfjädrar. Lika fint som fjädrar i riset och samtidigt får alla fåglar behålla sina fina fjädrar. Dessa kan också återanvändas påsk efter påsk, år efter år. Det kan ju inte bli bättre, eller hur?

Vipporna och äggen finns att köpa på Selectedbyjarna.se.