Högtryck i ljusstöperiet

26 november, 2019 av Kajsa


Warning: A non-numeric value encountered in /home/saltaby/public_html/wp-content/plugins/new-royalslider/classes/rsgenerator/NewRoyalSliderGenerator.php on line 339

Det är full fart i ljusstöperiet. Joakim har förberett under hela året för den mörka säsongen. Nu ska ljusen poleras och packas och skickas ut till kunder och butiker. Och inte minst förberedas inför Saltå Bys egen julmarknad den 30 november.

Joakim var 21 år när han först började arbetet med att stöpa ljus på Saltå By. 12 år senare är han en mästare som under hela året stöper ljus till vinterns högsäsong. Joakim håller som bäst på att gjuta några fler röda granar. Han häller den varma blandningen av bivax och stearin i formarna. De ska stelna i tre timmar innan han försiktigt bänder loss höljet och hoppas att granens veke har hamnat rakt och att granen är av högsta kvalitet.

Granarna är populära och går åt inför julen. Under just den här novembereftermiddagen har han sällskap i rummet intill. Det krävs förstärkning när granljusen ska kontrolleras, poleras, etiketteras och packas. Roger polerar försiktigt granarna, då försvinner det matta vaxlagret.

– Jag använder en fälgborste. Det går jättebra med den, säger Roger och skyndar sedan ut för att ta ett pass med veden.

Saltå By ljusstöperiet

På höga träställningar hänger de mindre ljusen. Tio gånger ska de doppas i blandningen av bivax och stearin. Joakim börjar arbetet med att måtta upp vekarna och montera tyngder. Under stöpningen mäter han ljusets botten. Det är viktigt att alla ljus håller samma mått.

– Ungefär breda som en tumme är de här mindre ljusen. När de har måttet är de färdiga och får torka, berättar Joakim.

När det inte stöps ljus, packas de i kartonger. Storsäljaren, de klassiska cremevita handstöpta ljusen, ligger redo i travar. Vi börjar känna oss redo för årets julmarknad. Den går av stapeln den 30 november här på Saltå By. Varmt välkomna!

Kategorier

Julförberedelser