Hem- och konsumentkunskap

29 maj, 2014 av Gerard

Hemkunskap eri4

I den nya gymnasiesärskolans individuella program har eleverna Hem- och konsumentkunskap. Undervisningen i ämnesområdet syftar till att eleverna utvecklar sin förmåga att leva ett självständigt liv. Enligt kursplanen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sin förmåga att tillaga måltider och att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter i hemmet. Lärare för ämnesområdet på Saltåskolan är Margareta Henriksson, på måndagar och fredagar är det en grupp elever som under hennes ledning har Hem- och konsumentkunskap.

Hemkunskap eri1

Hemkunskap eri5

Så här berättar Margareta Henriksson:

”Vi började lite lugnt i höstas med att lära känna varandra och för att få en gruppkänsla. Några gånger passade vi på att njuta av det fantastiska höstvädret, så då åkte vi ut i skogen för att leta svamp. De första gångerna var det mest ”tramp över stock och sten” men så småningom upptäckte eleverna (just nu bara killar) de där små gulbruna läckerheterna. Efter det var det ingen hejd på plockandet, vi fick ihop åtskilliga kassar med höstkantareller.

Eleverna har fått lära sig enklare hushållsgöromål som att städa badrum och att bädda snyggt. När vi övar på detta håller vi till på Saltå Bys korttids Ådalen. Vi har också provat på att laga mat, tillsammans bestämmer vi en maträtt, vi gör inköpslista och åker till affären. För att eleverna ska bli självständiga och lättare lära sig att hitta varorna i affären har vi gjort bilder, vilka har varit till stor hjälp.

IMG_2263

När det sedan blir dags att laga mat är det ingen hejd på ivern att få röra i grytorna. Eleverna får var sin uppgift: skala, hacka, klippa, skära, måtta och mäta, krydda och röra. Sist men inte minst, får de äta sin egen tillagade måltid. Saltåskolans egna mästerkockar är mycket nöjda och stolta över vad de presterar, och gott blir det. Eleverna i hemkunskapsgruppen är: Simon, Johannes, Mathias, Alexander, Dorel och Gustav.”

Kategorier

Saltåskolan