Fastighet- och servicegruppen

24 oktober, 2011 av

För cirka ett år sedan provstartade Saltåskolan en Fastighet- och servicegrupp. Detta är det andra provåret och till nästa skolstart kommer skolan ha Fastighet- och service som en färdig inriktning, dit elever utifrån kan söka in.

Tanken är att de elever som väljer inriktningen ska få så pass mycket kunskap att de efter skoltiden kan arbeta i en daglig verksamhet som inriktar sig på Fastighet- och service eller få en enskild placering med stöd. Några elever kan kanske få, med hjälp av arbetsförmedlingen, en lönebidragsanställning inom arbetsområdet.

De uppgifter vi tränar på är främst park- och anläggningsarbeten, såsom gräsklippning, röjning med grästrimmer och sådd av gräs. Eleverna får lära sig demontering, sortering och återvinning och några av eleverna får lära sig att svetsa. Till vintern blir det snöskottning, sandning/saltning och andra sysslor som hör vintern till. Då kommer vi även att arbeta en del teoretiskt samt göra en del studiebesök på arbetsplatser och andra ställen som vi kan ha nytta av att komma ut och se.

Gruppen utför också en del lokalvård och ordnar skolfikat på förmiddagsrasten med allt vad det innebär. Eleverna ska förhoppningsvis kunna komma ut på praktik eller APU (arbetsplatsförlagd utbildning), där de ska få pröva på att använda sina kunskaper i ”verkligheten”. Det är en positiv inställning som killarna och tjejerna visar och många av de elever som har Fastighet- och service på schemat ser mycket fram emot just de lektionerna.

Vi lärare som arbetar med inriktningen är: Marcus Lundstedt, Margaretha Henriksson och Einar Svavarsson.

Eleverna som prövat på detta är: Angelica, Alexander, August, Axel, Eric, Gustavo, Jonny, Juan Carlos, Kassim, Mille, Minna, Nikitas, Oskar, och Tony.

Kategorier

Saltåskolan