Ett av hundra viktiga initiativ

8 februari, 2019 av Kajsa

Saltå By Vi Växer Tilsammans

Samarbetet och projektet ”Att växa tillsammans” med ICA Supermarket Järna har skapat ringar på vattnet. Nu knyter vi kontakter för fler APL platser hos handlare i närområdet. Och det finns roliga planer för framtiden!

ICA Supermarket Järna har länge samarbetet med oss på Saltåskolan. Men under ICA:s hundraårsjubileum togs ett steg till. Varje vecka praktiserade elever från Saltåskolan på ICA i Järna. Efter årets slut hade alla elever fått prova på hur det är att arbeta i en livsmedelsbutik.

Lokala avvikelser kan förekomma

Under 2018 gavs boken ”Lokala avvikelser kan förekomma” ut. Boken är ett resultat av jubileumsåret 2017 och bygger på 100 berättelser i bild och text från ICA-butiker i hela Sverige. Som ett av alla fina initiativ från ICA-handlare, finns Saltå By med. Bilderna från projektet resulterade även i en utställning på Raoul Wallenbergs Torg vid Nybroplan i Stockholm. Bilderna trycktes upp i storformat och kunde beskådas av förbipasserande.

Här växer jag

Efter att boken publicerats har ICA-handlare från hela landet kontaktat Helena Just Knutsson, studie och praktiksamordnare på Saltåskolan. De har bett om tips och råd om hur man går tillväga för att ta emot APL elever från gymnasiesärskolan.

— Det märks att samhället så sakteliga förändras. Det börjar bli
lättare för mig att hitta arbetsplatser som vill ta emot elever från gymnasiesärskolan,  berättar Helena Just Knutsson.

— Vårt samarbete med ICA fortsätter och projektet växer från dag till dag. V har skapat kontakt med fler livsmedelsbutiker i grannkommunerna. Något som kan betyda väldigt mycket för eleverna, att få göra APL i sin hemkommun.

Framtiden kommer förhoppningsvis ge ännu fler möjligheter för elever på Saltåskolan att komma ut i arbete inom handeln.

Lokala avvikelser kan förekomma

— I dagarna ansöker vi till Skolverket om att få starta Programmet för administration, handel och varuhantering här på Saltåskolan. Om allt går som det ska startar vi höstterminen 2020. Det här känns jätteroligt och vi hoppas på fler fina samarbeten och APL platser för våra duktiga elever, säger Helena Just Knutsson.

Nu håller vi tummarna för ännu ett program på gymnasiesärskolan!