Elever bygger kompostanläggning

11 juni, 2013 av

Kompostbygge

I höstas fick Fastighets- och servicegruppen inom skolan i uppdrag av medarbetarna på Lilla Trosa (vuxenboende i Saltå Bys regi) att planera inför och bygga en kompost i anslutning till ett av husen. Eleverna och jag satte oss ner och funderade tillsammans på olika lösningar på bygget. Till slut kom vi fram till en idé som verkade bra och vi var redo att påbörja Uppdrag Kompost!

Med hjälp av spett och spade gjorde vi lagom stora hål för att kunna slå ner ekstolpar direkt i marken. Det var mer jobb än beräknat, eftersom det var rejält stenigt i marken. Efter mycket svett och en del svordomar, hade vi i alla fall fått ner sex stycken stolpar i backen, vissa satt som gjutna och vissa… hm.

Nu var alla sugna på fortsatt arbete, för att hinna så långt som möjligt med projektet innan snön och tjälen kom. Men följande natt kom den… snön! Och sedan ännu mer snö, och senare även den riktiga kylan, så projektet fick vila.

För några veckor sen återupptog vi arbetet. Virke till sidorna fick vi av Jonas på snickeriet. Skruv, såg och vattenpass inhandlades och vi drog igång med mätandet, kapande och skruvandet. Efter drygt två halvdagar var vi klara: Lilla Trosas kompost var färdig att användas och vi hade lyckats ro projektet i hamn!

Det var mäkta stolta grabbar som kunde beskåda den färdiga komposten!

Marcus