APL i Kulturhuset

18 april, 2017 av Gerard

Under läsåret 2016/17 har en grupp på 6 elever, tillsammans med två yrkeslärare, haft APL i Kulturhuset i Ytterjärna varje torsdag förmiddag. APL har ingått i kursen ”Estetisk kommunikation och musik”.

Kulturhuset i Ytterjärna är ett kulturcentrum med en stor sal och en stor scen där det varje vecka sker olika evenemang och kurser.

Bakom scenen finns det många rum: omklädnings rum, loger och övningslokaler. Ett av rummen, – s.k. ”Green Room”- har varit vår bas. Där har vi samlats, bytt om och gått igenom vad vi ska arbeta med just den dagen. I slutet av förmiddagen har vi återigen samlats där för att göra en utvärdering och reflexion av dagen.

Vi har delat förmiddagen i två delar: först ett praktiskt arbetspass, sedan estetiska övningar. Arbetsuppgifterna har varit olika varje gång: logeputs, scenöversyn, salongfix, putsa speglar, sopa golvet på scenen osv. På soliga vårdagar har vi varit ute och snyggat till utemiljön runt huset, t ex plockat upp skräp som kommit fram när snön smälte.

Efter det praktiska arbetspasset har vi gjort estetiska övningar på den stora scenen när den har varit ledig. Vi har sjungit, gjort pantomin samt övat rörelser och tal. Det har varit en upplevelse att få öva på denna stora scen med den fantastiska akustiken! Till Lucia gjorde eleverna ett litet Lucia-tåg i foajén.

Peter, som är chefen i Kulturhuset, har berättat oss lite om säkerhetsbestämmelser på en scen. Ville, som arbetade där under hösten som ljus- och ljudtekniker, visade oss hur belysningen fungerar. Krister är vår kontaktperson och handledare.

En torsdag i månaden är något alldeles extra! Första torsdagen varje månad sker ett gratis kulturtillskott – kallad 12:12 – med en hemlig artist. Elevernas uppgift denna dag är att vara dörrvärdar vid de tre stora dörrarna som leder till salen och välkomna publiken in. Föreställningarna kallar vi för vårt ”Fältstudie”. De har gett inblick på musik och kultur från olika tider inom sina genrer. Det har varit hög klass på ”hemliga artister”. Vi har bland annat fått höra den världskände pianisten Roland Pöntinen och Adolf Fredriks Lucia kör. Efter föreställningen öppnar eleverna dörrarna igen, och när publiken har gått ut gör de ”salong-översyn” och kollar om någon har glömt något i salen.

Till detta APL har vi låtit tillverka en T- skirt och en jacka med både Saltås- och Kulturhusets logga på framsidan och ett stort 12:12 på T-skirts baksida. Dessa kläder bär vi alltid på oss när vi arbetar på Kulturhuset. Det känns proffsigt och samtidigt kan alla se att vi kommer från Saltåskolan och arbetar på Kulturhuset.

Dessa APL-torsdagar har varit mycket uppskattade av eleverna. Miljön är estetiskt tilltalande och alla längtar till 12:12 torsdagar!

Lisa och Marja