Årets Djurhjälte
Det finns en alldeles speciell häst på Stall Hummeldal utanför Södertälje. En häst som kan svara på frågor, göra high five och inte minst – hjälpa andra människor. Nu har Hannibal blivit nominerad till Årets Djurhjälte 2018!
Mathias Andersson går andra året på Saltå Bys gymnasiesärskola (Anpassad gymnasieskola i Järna), på programmet för fastighet, anläggning och byggnation. Tre dagar i veckan är han på sin praktikplats, Stall Hummeldal strax utanför Södertälje. Där hjälper han Louise E Chatteli med sysslorna på gården. Allt från reparationer och att sladda ridbanan till att göra nya staket till hagarna.
Men det är hästen Hannibal och hunden Chip som hittills gjort störst skillnad i Mathias vardag.
— Hannibal är snäll och lite busig. Jag var ganska rädd för både hästar och hundar förut. Men nu har jag börjat vänja mig, berättar Mathias samtidigt som han klappar Chip som har parkerat sig tätt intill.
Mathias bestämde sig för att nominera Hannibal till Årets Djurhjälte 2018, en kategori under Svenska hjältar-galan som går av stapeln i december.
— Mathias har utvecklats jättemycket. Nu hjälper han mig till och med att trygghetsträna Hannibal. Då utsätter vi hästen för oväntade situationer och lär den att hantera det på ett bra sätt, berättar Louise.
— Då står jag bredvid och prasslar med en plastpåse, säger Mathias.
Hannibal är en sexårig hingst, importerad från Portugal i vilt tillstånd. Louise har tämjt, ridit in och tränat Hannibal till att fungera som en terapihäst. Nu åker de tillsammans ut i landet och besöker olika verksamheter. Besöken anordnar Louise i ett samarbete med Granngården Södertälje och Stockholms hästbutik.
— Det här är det absolut roligaste jag vet, berättar Louise. Jag har jobbat med hästar länge, men att faktiskt kunna hjälpa andra på plats och sprida glädje känns så bra, berättar Louise.
En dag gick turen till Saltå By, där både personal, arbetstagare och elever fick se Hannibal showa och göra tricks till musik.
— Hannibal kan svara på frågor. Om någon frågar om han vill ha en morot nickar han. Och så kan han göra high five. Om jag säger ”high five” och vinklar ut foten så här så använder han sin hov och gör en high five, berättar Mathias.
Showen på Saltå By blev en succé. Efter uppträdandet fick de som ville komma fram och hälsa på Hannibal. Nervösa händer fick klappa och ge morötter.
— Djur gör något med oss. De skapar en gemenskap, väcker känslor och öppnar upp till dialog. Projektet med att Hannibal åkte och hälsade på hos oss på Saltå By blev också Mathias eget, viktiga projekt. Han fick planera, förbereda och hjälpa till på plats, berättar Helena Just Knutsson som arbetar som studie- och praktikplatssamordnare på Saltå By.
Nu återstår det att se om Hannibal kammar hem priset som Årets Djurhjälte 2018!