Arbetsplatsförlagt lärande på Saltåskolan

11 april, 2022 av Elin

APL-praktik på anpassad gymnasieskola

Saltå Bys anpassad gymnasieskola (gymnasiesärskola) får eleverna i årskurs tre och fyra ge sig ut på APL-praktik. Vi har träffat Adam som praktiserar på Ica, Dante som är hans handledare på arbetsplatsen, och Helena som är ansvarig för praktik på Saltåskolan.

 

När vi kliver in på Ica-butiken i Järna ser vi direkt en fokuserad kille, iklädd en t-shirt med orden “Här växer jag!”, som plockar upp varor. Det är Adam. Han är 19 år, och går på programmet för Estetiska verksamheter på Saltå Bys anpassad gymnasieskola. På sin fritid gillar han att läsa historia (helst om Antikens Grekland, Egypten, och Sverige) och just nu har han APL-praktik på Ica två dagar i veckan. APL står för Arbetsplatsförlagt Lärande.

 

“Det roligaste med praktiken är att träffa folk, och jag gillar att jobba på ett vanligt jobb också.”  I snart ett halvår har han haft praktik här, så han börjar bli riktigt bekväm bland hyllorna. På frågan hur han vet vad han ska göra varje dag så svarar Adam: “Jag har ju varit här länge nu, och börjar fatta vad jag ska göra.”

 

“En praktik här kan verkligen bli som ett första steg in i arbetslivet”

Dante är butikschef på Ica och har jobbat i butiken i sex år. “Jag är som en handledare för samtliga praktikanter och delegerar arbetsuppgifter.” I butiken blir alla anställda lite som “extra”-handledare till praktikanterna, eftersom Dante inte kan vara överallt på en gång.

“Vi har också Daniel här som tidigare gick på Saltå By och började som praktikant hos oss. Han har varit här i åtta år och är nu anställd som trainee. Daniel har själv tagit på sig rollen som något av en fadder åt de andra praktikanterna, och hjälper till med att påminna om raster och andra viktiga saker man inte får glömma. Det är jätteroligt att se.”

För Ica-butiken är målet med praktikantperioden att eleverna ska utvecklas och få en lust till att jobba vidare, vare sig det är på Ica eller på någon annan arbetsplats. “Vi hade Oliver som praktikant för två år sedan. Han kom och hälsade på för några dagar sen och berättade att han hade fått en traineeplats på Ica Trossen i Trosa! En praktik här kan ju verkligen bli som ett första steg in i arbetslivet.”

 

“Eleverna får självförtroende när de ser att de klarar av jobbet”

När vi börjar prata om elevernas utveckling så berättar Dante om Adams personliga resa sedan han började på praktiken.

“Adam var ganska tillbakadragen när han kom. Han har sedan dess vuxit otroligt som människa och utvecklats socialt. Han är också väldigt bra på att ta instruktioner. Om något ska ändras så behöver vi bara säga det en gång och så fixar han det. Adam är verkligen jätteduktig.”

 

Även Helena, ansvarig för APL-praktik på Saltåskolan berättar att eleverna utvecklas något enormt under praktiken. “Eleverna får självförtroende när de ser att de klarar av jobbet. En viktig del i det är att man skräddarsyr arbetsuppgifterna för varje elev, tar bort det som inte funkar och fokuserar på det som funkar. Då känner eleven sig duktig och växer.”

Kurser och arbetsuppgifter

Helena matchar ihop elev och praktikplats så att det ska funka så bra som möjligt. Men hon behöver även ha i åtanke vilka kurser som kan appliceras på praktikplatsen. Hon försöker alltid hitta ställen med arbetsuppgifter som hänger ihop med kurserna eleven har i skolan på Saltå By.

 

“Här på Ica, till exempel, så kan man koppla uppgifterna både till kurser som Service och bemötande och Estetisk kommunikation. Det finns såklart elever som gör praktik på många andra olika ställen. RDs bilverkstad, Norr Markis, Kulturhuset i Ytterjärna, och även andra butiker.”

 

Helena finns alltid tillgänglig under praktikperioden, både för eleven som gör praktik och för arbetsplatsen. Det är för att eleven ska känna sig trygg, och kunna ge svar om arbetsplatsen har frågor. “Jag finns på plats också i den mån det går, men jag kan ju tyvärr inte vara på flera ställen på samma gång. Om jag behövs så finns jag oavsett alltid tillgänglig på telefon, och kan åka ut till eleven när det behövs.”

 

Inspiration till framtida praktikanter

Adams tips till andra framtida praktikanter är att våga fråga. “Fråga någon chef om vad man ska göra, var inte rädd att fråga!” När Adam går ut gymnasiet så vill han helst fortsätta jobba med det han gör nu på sin praktik, och känner att han hittat något som han är bra på. “Jag vill jobba i en affär. Det här passar mig. Plocka upp varor och prata med folk!”


Läs mer om Saltå By: Anpassad gymnasieskola (Gymnasiesärskola) i Järna, Södertälje, Stockholm