Alla på Saltå har märkt att vi håller på att byta ut vår utebelysning. De nya belysningsstolparna ser ni på bilderna ovan. De ser lite tjusiga ut, men den egentliga förändringen syns inte utanpå, utan det handlar om ljuskällan – i det här fallet en LED-lampa.
Eftersom ljus och belysning är ett av mina intressen, tänkte jag försöka reda ut några begrepp för er i dessa förvirrade tider när glödlampan ska fasas ut. Som alla kanske vet, är anledningen till att glödlampan är på väg ut ur våra liv att den drar allt för mycket energi. Glödlampan blir väldig varm och därmed går mycket av dess energi förlorad i värme. Det finns idag många ersättare till glödlampan, de främsta är lågenergilampan, halogenlampan och LED-lampan. Jag tänkte koncentrera mig här på LED-lampan eftersom den till skillnad från lågenergilampan inte innehåller farligt kvicksilver.
De två främsta fördelarna med LED-lampan är att den drar väldig lite energi och att den har en mycket lång livslängd. Den främsta nackdelen är ännu så länge priset. LED-lampan är förhållandevis dyr, men den sjunker stadigt i pris.
Men att det ska vara så krångligt att förstå sig på en förpackning på en LED-lampa! Titta på bilden nedan, så mycket information och hur ska man tyda den?
Man ska komma ihåg att våra glödlampor inte mäter ljuset utan energiåtgång. När vi talar om en vanlig 60 wattlampa, talar vi bara om att den drar 60 watt i timmen, ingenting annat. Men eftersom vi är så vana med den enheten vet vi på ett ungefär hur ljust det blir med en 25, 40, 60 eller 100 wattlampa. Just wattstyrkan är rätt oväsentlig för LED-lampan. I bilden intill ser vi att denna är på 8 watt. Det betyder alltså att denna lampa drar bara 8 watt i timmen, vilket är förstås väldig lite.
Men hur ljust blir det då? Då måste man titta på den andra uppgiften i större stil, nämligen 420 lumen (förkortas lm). Jag skulle tro att det säger väldig lite för många av er. Vad är lumen då? Enkelt uttryck mäter lumen hur mycket ljus som strålar från en ljuskälla. I lampaffären stöter man också på enheten candela. Candela mäter i sin tur intensiteten i ljusflödet. För att göra det enkelt, kan man säga att candela är en enhet som man använder för spotlights medan lumen använder man för vänliga klotlampor. Jaha, men vad säger 420 lumen då? Lika bra att vänja sig med dessa begrepp. Man kan säga att en myslampa är på cirka 240 lm medan en arbetslampa är på cirka 700/800 lm. 420 lumen är alltså samma ljusstyrka som en gammal hederlig 40 wattlampa, vilket innebär att en LED-lampa på 8 watt motsvara ungefär en glödlampa på 40 watt.
Redan nu blir det svettigt, men tyvärr är det inte slut. Det finns också information till höger om lampan. Första informationen är lätt att förstå och väldig sympatisk, den talar om att denna lampa lyser i 25.000 timmar vilket är väldigt länge, kanske uppemot 10 år av normal användning i ett hus.
Andra informationen kräver ytterligare teknisk förklaring. 2800 K betyder 2800 Kelvin. Kelvin är en enhet med vilken man mäter ljusets färgton (färgtemperatur om man vill) och denna enhet är mycket viktig att titta på när man köper en LED-lampa. Det är nämligen så att anledningen till att vi tycker så mycket om glödlampan, är att den har samma färgtemperatur som ett stearinljus, det vill säga 2700 K. Halogenlampan har en färgtemperatur på ca 3000K och upplevs därför vitare. Lysrör kan ha upp till 6500 K och det är därför det ljuset upplevs så kallt.
Som ni ser av denna bild, ju högre Kelvinvärde desto blåare bli ljuset:
2700 K som vi är alltså vana vid från glödlampan ger ett varmt gult ljussken, och därför ska vi, om vi vill ha denna sken, alltid titta på de lamporna som är i närheten av 2700 K.
Nästan slut… Sedan finns det ytterligare en information, det står 330 °. Det betyder helt enkelt att denna lampa belyser i en 330 ° vinkel. Anledningen till att det står är att LED-lampor i början var använda för punktbelysning. Det är ju så att glödlampan i princip lyser lika mycket i varje riktning. För att åstadkomma samma typ av sken som i en vanlig glödlampa har man i en klotformig LED-lampa samlat flera lysdioder som lyser i olika riktningar, därav denna information som egentligen talar om att denna LED-lampa har ungefär samma spridningsegenskaper som en vanlig glödlampa.
Hoppas att detta var till hjälp i ljusdjungeln. För den som vill veta mer finns det en mängd information på nätet, det är bara att söka på LED, lumen, Kelvin med mera och då har ni läsning för hela vintern… Ja, om ni först skaffar en läslampa förstås.
Gérard